Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Memories of an Alternative/Fetish Muse (LifeStyle Agenda Issue #1)

  
Memories of an Alternative/Fetish Muse 
(LifeStyle Agenda Issue #1)


 Πώς να ξεκινήσετε ως alternative model

Στη μεγάλη διάρκεια της δεύτερης δουλειάς μου ως «εναλλακτικό μοντέλο», μοντέλο της λεγόμενης εναλλακτικής σκηνής, τύγχανε να με ρωτούν πολλά κορίτσια κι αγόρια της διπλανής πόρτας πώς θα μπορούσαν να ασχοληθούν με το modeling. Είχα βρεθεί άπειρες φορές στην αμήχανη θέση να βλέπουν σε εμένα ένα παράδειγμα -κι υπόδειγμα ίσως- επαγγελματία στον τομέα μου, πράγμα που με κολάκευε αφ’ ενός αλλά με δυσαρεστούσε παράλληλα εκ βαθέων. Σπάνια εξέφραζα τη δυσαρέσκειά μου και σπάνια διέκρινε κανείς στις όποιες συνεντεύξεις μου τη δυσανασχέτησή μου η οποία προέκυπτε από πολλούς παράγοντες και λόγους. Τη μοιραζόμουν κατ’ επιλογή μόνο με άτομα που, ναι μεν μου έθεταν την ίδια ερώτηση, αλλά με τέτοιον τρόπο που, θεωρούσα πιο βάσιμο και που με έκανε εν συνεχεία να μοιράζομαι την όποια εμπειρία μου μαζί τους, εφόσον αντιλαμβανόμουν αρχικά ότι διέθεταν την απαραίτητη διανόηση και ηθική.



 

Στο συγκεκριμένο άρθρο και ιστότοπο, δεν επιθυμώ να περιαυτολογήσω για την πορεία μου (το έχω κάνει αρκετά σε συνεντεύξεις, νισάφι πια) αλλά θα σας λύσω τις όποιες –ήδη υπάρχουσες- απορίες σας και, αν κι εφόσον ξανα-ερωτηθώ μελλοντικά και τις επόμενες που ίσως μου τεθούν υπό συζήτηση. Θα υπάρξουν αναγκαστικές παραπομπές σε δικά μου βιώματα και κινήσεις εφόσον μιλάμε για δουλειά που έχει να κάνει καθαρά και πρακτικά με την τέχνη της εικόνας αλλά, θα εστιάσω όσο μπορώ στην σημερινή και διαχρονική εξίσου πραγματικότητα. Προσωπικά, δεν επιδίωξα ποτέ μου κάτι. Προέκυψε όλο αυτό που έκανα μέχρι σήμερα από επαγγελματική πρόταση που μου είχε γίνει το 2000. Όλες οι απαντήσεις που έδινα τότε ήταν αρνητικές, καθότι όπως εξηγούσα:

α) Δεν ήταν ο επαγγελματικός μου τομέας και προσανατολισμός αυτός, σπούδαζα γραφίστρια, μάθαινα ξένες γλώσσες, σχεδίαζα, άκουγα μουσική, ασχολιόμουν με τη γάτα μου και διάβαζα βιβλία σαν τρελή (ορίστε, σας γκρέμισα το μύθο).
β) Δεν είχα ιδέα τι είναι και πώς γίνεται ούτε με ενδιέφερε να μάθω. Ακόμα και καλλιστεία όταν παρακολουθούσα τυχαία μικρή, από zapping των γιαγιάδων μου, άλλαζα κανάλια, αδιάφορη εντελώς με μια πηγαία απαξίωση προς όλα αυτά. Μου φαινόντουσαν ηλίθια και ρηχά τέτοια «θεάματα».
γ) Τόνιζα ότι, όπως και να ‘χε δεν ήμουν μοντέλο, ούτε με προόριζα για κάτι τέτοιο με 1.65 ύψος. Τους απαντούσα ένα «είμαι και κοντή» και τελείωνε –από ό,τι νόμιζα- εκεί το θέμα.


Μου προσφέρθηκε μια αξιοπρεπέστατη αμοιβή για τα δεδομένα της εποχής, μαζί με τα απαραίτητα έγκυρα συμβόλαια κι έτσι, η πρώτη μου δουλειά προέκυψε στα ξεκάρφωτα, με αμοιβή, χωρίς να είμαι μοντέλο, χωρίς το παραμικρό ίχνος portfolio στο –ανύπαρκτο- ενεργητικό μου. Χωρίς να φωτογραφηθώ καν προκλητικά ή έστω με εμφανή την ταυτότητά μου, μόνο με φωτογραφίες των χεριών μου. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η συνέντευξη που μου πήραν χωρίς να είμαι καμιά γνωστή, από το εν λόγω εγγλέζικο site εκείνη την εποχή. Η -από σπόντα λοιπόν- πορεία μου ήταν τόσο καλή στη συνέχεια που ξεθάρρεψα, απέκτησα άνεση με το φακό και κατέληξα τότε, προ κρίσης και προ internet, να γίνω pro model. Σε καμία όμως περίπτωση δε μου πέρασε από το μυαλό να εστιάσω σε κάτι τέτοιο σε βάρος των σπουδών μου, οπουδήποτε κι αν οδηγούσαν αυτές. Έβαλα πρόγραμμα και σκοπό να τα προλάβω όλα, από το πρώτο έτος φοίτησής μου. Κι αφού ευνοούσε τότε η εποχή το κατόρθωσα αυτό κατά μεγάλο μέρος. Ευελπιστώ λοιπόν, αν μου ξανατεθεί ερώτηση σχετική με τέτοιας φύσεως «επαγγελματικό» προσανατολισμό, από μικρά ή μεγάλα παιδιά, να διαβάσουν κάπου αυτό το κείμενο για να τους λυθεί, από εδώ και στο εξής, η όποια απορία τους δημιουργείται για τις πολλές φωτογραφήσεις μου αλλά και για να προσγειωθούν στον πλανήτη γη και στην παρούσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που διανύουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα γίνεται.
 

Βρισκόμαστε στο 2014, στην Ελλάδα της κρίσης όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, μια κρίση που είχε ξεκινήσει πολύ πριν το 2010, ασχέτως αν το ’10 έκανε τη μεγάλη της έκρηξη. Αυτή οφείλεται σε κάκιστους πολιτικούς χειρισμούς από την πλευρά του δικού μας κράτους. Η «χρυσή εποχή» του modeling στην Ελλάδα τοποθετείται χρονολογικά γύρω στα τέλη του ’80 με αρχές του ’90, μιλώντας πάντα για το κλασικό modeling, το συμβατικό όπως θα το επονομάζαμε σε πρώτη φάση. Η προσθήκη των όποιων πρωτότυπων, σκοτεινών (dark), αλλόκοτων, περιθωριακών ή αντισυμβατικών στοιχείων στην όποια μοντελίστικη  δουλειά για τη διαφήμιση και προώθηση προϊόντος, δεν χαρακτηριζόταν ως πρωτοποριακή την εποχή εκείνη αλλά «cult», έως και kitsch. Εύλογα, το εναλλακτικό modeling δεν υφίστατο καν τη δεκαετία του ’80 στη δική μας χώρα. Πόσο μάλλον με την ευρεία έννοιά του εφόσον προσπερνά τα standards των υποχρεωτικών modeling διαστάσεων και (από)δέχεται μοντέλα κάθε σωματότυπου, ύψους, διαστάσεων κ.ο.κ.. Τότε, θα με ρωτήσετε κι εσείς, το alternative modeling τι είναι; Η διέξοδος κι επανάσταση κάθε κακομοίρας που δεν πληροί (εκ των πραγμάτων κιόλας, λόγω αριθμών και μόνο) τις προδιαγραφές, για να προβληθεί; Κάποτε (αρχές του 2000 δηλαδή για να είμαι ακριβής) θα σας απαντούσα με ένα τρανταχτό όχι, θα ερχόμουν σε έντονη αντιπαράθεση, θα το τεκμηρίωνα με τα εμφανή επιχειρήματά μου και θα σας «βούλωνα» μια και καλή. Σήμερα θα σας γκρεμίσω κατά ένα μέρος το μύθο και θα σας πω ένα σίγουρο ναι. Προσθέτοντας με το παραπάνω όλους αυτούς τους λόγους που με φέρνουν σε σημείο να το λέω με βεβαιότητα. 






Στις μέρες μας, στη χώρα μας και με την υπάρχουσα κατάσταση, ειδικά όσοι κι όσες θέλουν να διαπρέψουν στο εναλλακτικό modeling είναι απλά ψωνάκια της διπλανής πόρτας, στα οποία πολύ ευχαρίστως θα απευθυνόμουν λέγοντας: Άνοιξε κανα βιβλίο να ξεστραβωθείς αλαφροΐσκιωτο, που θες να γίνεις και μοντέλο. Εν συνεχεία θα μου πει το όποιο αλαφροΐσκιωτο ψωνάκι, ότι, ακόμα και να ανοίξει το βιβλίο για να μορφωθεί, να μάθει να διαβάζει, να γράφει, να εκφράζεται γραμματικώς, συντακτικώς και γραμματικώς σωστά, να μάθει την ιστορία της χώρας του, να τελειώσει μια επιστήμη, ή μια τέχνη και να βγάλει ένα πτυχίο, πότε με το καλό θα διοριστεί; Πότε θα κάνει καριέρα; Πότε θα σταθεί οικονομικά στα πόδια του; Γιατί να μην δουλέψει βάσει πιο εύκολων και γρήγορων χρημάτων; Βάσει της εμφάνισής του της ωραίας και μόνο, από το να περιμένει μια ζωή δουλεύοντας στο μεταξύ κάπου μπαρ, σέρβις ή οικοδομή; Τόση κούραση για τόσα λίγα; Τίποτα ευχάριστο μέσα σε όλα αυτά; Η απάντηση είναι ναι, να μορφωθεί, με τον άλφα ή βήτα τρόπο. Γιατί τη μόρφωση δεν την αποκτούμε για να γίνουμε μόνο καθηγητές, γιατροί, χειρουργοί ή πυρηνικοί φυσικοί. Οποιαδήποτε δουλειά επιλέξει κάποιος στη ζωή του, ό,τι μα ό,τι κι αν είναι αυτή, με τη μόρφωση θα αποδώσει πολύ καλύτερα. Όσο κι αν προχωρήσει η επιστήμη των οι πλαστικών επεμβάσεων, η ομορφιά θα είναι πάντα προσωρινή. Άσε που δε θα προχωρήσει ποτέ και τόσο ώστε να υπάρξουν και μεταμοσχεύσεις εγκεφάλων. 


Αν είστε λοιπόν Έλληνες-ίδες και επιθυμείτε ένα αξιοπρεπές ξεκίνημα σε τέτοιον, ξεπεσμένο πλέον χώρο, σίγουρα δε θα είναι μια φάση κατακριτέα αλλά ούτε και προς επικρότηση. Οι καλύτερες ευχές είναι πάντα με το μέρος σας και, στο χέρι σας είναι το πώς θα το χειριστείτε. Η σοφή κίνηση είναι εν τοιαύτη περιπτώσει να έχει κανείς μια βασική κύρια ενασχόληση για την εξασφάλιση των προς το ζην και το modeling να έρθει σε δεύτερη μοίρα, με κάθε καλή θέληση για πρόοδο φυσικά. Πώς να το ξεκινήσετε λοιπόν (στην Ελλάδα); 

 


Ο δικός μου τομέας, όπως προείπα, δεν περιλάμβανε καθόλου γυμνό, οπότε δεν μπορώ να σας λύσω τυχόν απορίες για προφύλαξή σας από τυχόν «επιτήδειους» που, ίσως εκμεταλλευτούν το φωτογραφικό υλικό που θα τους προσφέρετε ή και εσάς τους ίδιους-ες. Αρχικά λοιπόν χτίζετε το δικό σας portfolio και «μύθο». Όταν λέμε μύθο, δεν εννοούμε φανφάρες με πολλές «σάλτσες» ή και ψεύτικες ιστορίες μιας φανταστικής ανύπαρκτης καριέρας. Μιλάμε για το ξεκίνημα από το CV και μερικά tips που ίσως βοηθήσουν για την επιθυμητή επερχόμενη επιτυχία. Δώστε τεράστια σημασία στο ειλικρινές και σοβαρό attitude, στον αξιοπρεπή τρόπο περιγραφής του βιογραφικού σας σημειώματος. Η ηλικία είναι ίσως το μόνο στοιχείο το οποίο επιτρέπεται να μην αναφέρεται, εφόσον δεν είναι απαραίτητο, εκτός αν μιλάμε για ανήλικα άτομα που χρειάζονται υποχρεωτικά γραπτή έγκριση και παρουσία του γονέα σε κάποιο booking δουλειάς. Ύστερα, όταν μιλάμε για ενήλικα άτομα του χώρου, η ηλικία είναι θέμα που τίθεται κατά κύριο λόγο σε καλλιστεία και σε συγκεκριμένες πασαρέλες. Μη δώσετε ποτέ ψεύτικες διαστάσεις σας. Όποιες κι αν είναι αυτές να τις δηλώνετε άφοβα γιατί, αν παρουσιαστείτε μινιόν ενώ είστε γεματούλα ή δίμετρη ενώ είστε μινιατούρα μπορεί και το ρούχο που ήθελαν να σας φορέσουν να σκίσετε ή να κολυμπάει πάνω σας και να ρεζιλευτείτε. Πληροφορούμαι κατά καιρούς ότι τα photoshop freaks των ημερών μας είναι αυτοδίδακτα και το liquify στο photoshop πολλούς ξεγέλασε. Τα ψεύτικα inches που δηλώνονται, σε ορισμένα modeling sites, μαζί με ψεύτικες ή παρατραβηγμένες πληροφορίες, περισσότερο προσβάλλουν τη νοημοσύνη του αναγνώστη παρά ξεγελούν. Η αλήθεια πάντα βγαίνει στην επιφάνεια. Η αρχική στάση και συμπεριφορά, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο προδιαγράφουν την μετέπειτα πορεία μας. Λίγα φαντασιόπληκτα ψώνια έχουν διάρκεια, τα περισσότερα χάνονται στα αζήτητα.




Αν κλείσετε λοιπόν τα πρώτα σας photo-shootings, είτε πληρώσετε εσείς την εργασία του, είτε οι φωτογράφοι εσάς (επειδή απλά τους κάνετε), είτε είναι TFP/TFCD κοιτάξτε εν πρώτοις να είστε συνεπείς στην ώρα σας. Άλλωστε το λένε κι οι ίδιες οι συντομογραφίες TFP: Time for print (ή αλλιώς trade for print, test for print, time for pics). Ο όρος TFCD είναι το ίδιο και το αυτό. Πλέον χρησιμοποιείται εκτενέστερα στο χώρο μας εφόσον μιλάμε για ψηφιακή φωτογραφία κι όχι για prints. Η δουλειά αυτή θα σας μάθει να σέβεστε τόσο το χρόνο του άλλου όσο και τον δικό σας. Η πρέπουσα συνέπεια θα φέρει κι άλλες δουλειές ύστερα ή και άλλα TFP της αρεσκείας σας εφόσον μαθευτεί κι αλλού η συνετή συμπεριφορά σας. Πιστέψτε με, όλα μαθεύονται, ακόμα και στο εξωτερικό αν κάνετε κάτι. Το να είστε ταπεινοί-ές και προσγειωμένοι-ες δεν σας καθιστά ηττοπαθείς αλλά συνετούς-ές κι αξιόπιστους-ες.





Ο βασικός κανόνας της κάθε δουλειάς σας λοιπόν: Ό,τι τραβιέται μένει για πάντα (this is forever). Αυτές οι εικόνες που βγάλατε, με ψευδώνυμο ή χωρίς θα βρεθούν αργά ή γρήγορα κι από δικούς σας. Αυτό να το έχετε καλά στο μυαλό σας όποτε φωτογραφίζεστε. Είστε οk αν το δουν η μαμά κι ο μπαμπάς σας; Ίσως ακούγεται αστεία η ερώτηση αλλά έχουν δημιουργηθεί παρεξηγήσεις μεταξύ μοντέλων, φωτογράφων, ακόμα και make-up artists μην σας πω, που, ενώ πραγματοποίησαν μια συνεργασία εν συνεχεία ζήτησαν από το φωτογράφο να κατεβάσει τις φωτογραφίες (ορισμένες ή και όλες) από το site και τις σελίδες του γιατί το μετάνιωσαν. Δεν τις αντιπροσώπευε τελικά (εκ των υστέρων πάντα) ή, τις βρήκαν οι γονείς, οι συγγενείς ή ο εκάστοτε γκόμενος και δυσανασχέτησαν. Τέτοιες κινήσεις δεν σας κάνουν επαγγελματίες αλλά επιπόλαια ανώριμα παιδάκια. Ό,τι κάνετε, να το κάνετε με σιγουριά, σοβαρότητα και περηφάνεια.



 Εδώ ερχόμαστε στον δεύτερο κανόνα του modeling. Την περηφάνεια για αυτό που είστε. Το σώμα σας είναι ο ναός σας, το εργαλείο για κάθε σας δουλειά, σκέψη και κίνηση. Να βάφετε τη ρίζα σας, να τρώτε υγιεινά, να γυμνάζεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας. Πουλάτε ένα προϊόν, το προϊόν αυτό είστε εσείς. Αλλά και «προς πώληση» να μην ήταν, η όποια μελέτη κι απόδοση σε κάθε εργασία πραγματώνεται αποτελεσματικότερα σε ένα υγιές σώμα. Μην ξεχνάτε ποτέ τον εαυτό σας.


Δικτύωση. Στα networking sites να είστε θετικοί, προσιτοί και φιλικοί. Όταν κοινοποιείτε διαρκώς κακίες, αρνητικά πράγματα για άλλους (συναδέλφους ή μη), κιτρινίζετε κόσμο, μιλάτε περιπαιχτικά «φωτογραφίζοντάς τους» έστω χωρίς να αναφέρεστε ονομαστικά, ρίχνετε τα σκουπίδια σας σε άλλα μοντέλα, φωτογράφους, managers, πρακτορεία και λοιπά, ακόμα και δίκιο να έχετε το χάνετε με την κίνησή σας αυτή. Κι ο επόμενος επαγγελματίας πολύ πιθανόν να το προσέξει και να χρησιμοποιήσει για τη δουλειά του ένα άλλο άτομο ύστερα που θα του βγάλει πιο θετικά πράγματα. Επίσης, αν κάποιο μοντέλο είχε κάκιστη συμπεριφορά σε μια δουλειά, λογικά δε θα ξανακλειστεί.


Attitude is a must. Η φήμη σας είναι όλα όσα έχετε στη βιομηχανία αυτή, τα πάντα μαθαίνονται. Η φήμη πάει παντού. Αν ακουστούν κακές φήμες για εσάς και τη συμπεριφορά σας από τέσσερα πχ διαφορετικά άτομα, μπορείτε να θεωρήσετε τετελεσμένο ότι οι περισσότεροι που, θα ήθελαν αρχικά συνεργασία μαζί σας, ίσως προσπεράσουν στην αμέσως επόμενη επιλογή τους. Μη στέκεστε όμως ποτέ σε πιθανά ψέμματα που σίγουρα θα ειπωθούν για εσάς στην πορεία και μην τα φοβηθείτε όταν αφορούν την ποιότητα της εργασίας σας. Η αλήθεια μαθαίνεται αργά ή γρήγορα και λάμπει στο τέλος. 





Originality/uniqueness. Να είστε αυθεντικοί, ο εαυτός σας, όχι «όπου φυσάει ο άνεμος». Να επιμένετε στο προφίλ της εργασίας σας διευθετώντας μία ταυτότητα, με συγκεκριμένη εργασιακή απόδοση και ποιότητα, όχι πολλές. Αν παραδείγματος χάρη σας ζητηθεί να κάνετε κάτι που είναι υπεράνω των ορίων που έχετε θέσει στην επαγγελματική σας εικόνα, το στάτους, τις σωματικές αντοχές, ακόμα και την ηθική σας, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα να πείτε όχι. Οφείλετε να μην επιτρέψετε ποτέ σε κάποιον να σας πιέσει. Αν υποκύψετε θα μετανιώσετε. Όταν μάθετε να το κάνετε αυτό σωστά θα είστε περήφανοι για τα αποτελέσματα της δουλειάς σας. Να επιμένετε στην προσωπικότητά σας χωρίς να επηρεάζεστε από όσα βλέπετε τριγύρω σας. Φυσικά και πρέπει να παρατηρείτε τον «ανταγωνισμό» αλλά όχι να υιοθετείτε και να αντιγράφετε στοιχεία άλλων δουλειών. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε κάθε είδους παρεξήγηση είναι η καθαρή κι 100% ειλικρινής επικοινωνία, πριν την όποια φωτογράφηση. Οπουδήποτε πάτε από κει κι έπειτα για δουλειά, σιγουρευτείτε πρώτα α) για το τι ακριβώς ζητούν ο φωτογράφος ή η εταιρία από εσάς και β) για το ότι είναι πλήρως ενήμεροι για τα όριά σας. Αν κάποιος παρόλα αυτά, δείτε στην διάρκεια της δουλειάς ότι τείνει να τα υπερβεί, καλό θα ήταν να του κάνετε με ευγένεια μια νύξη. Κι αν συνεχίσουν με την όποια πίεση, ήρθε η ώρα να πακετάρετε τα πράγματά σας και να φεύγετε . Ο αυτοσεβασμός σας είναι που θα ορίσει την ταυτότητά σας και τον αντίστοιχο σεβασμό που θα οφείλει να έχει προς εσάς ο κάθε συνεργάτης.





Η δημιουργία του portfolio σας στην πορεία πρέπει να είναι όσο πιο εκλεκτική γίνεται. Ο κάθε φωτογράφος που σας πλησιάζει αυτό είναι που παρατηρεί πρώτα. Η όποια προχειρότητα, αυθεντικότητα, πρωτοτυπία κλπ. γίνεται αμέσως αντιληπτή και μπορεί να κατανοήσει αν αξίζετε αμοιβή ή όχι. Ορίστε την τιμή σας. Χαμηλή ή υψηλή δεν έχει σημασία, ορίστε την και μη χαλάτε την «πιάτσα», είναι κι αυτό θέμα σεβασμού και αυτοσεβασμού σε εσάς. Μην αφήσετε την όποια αρχική εργασία κάνετε, αν έχετε, αν δε σιγουρευτείτε πρώτα ότι το εισόδημά σας από το modeling επαρκεί για να καλύπτετε τα έξοδα των μηνών που μπαίνουν και βγαίνουν. Οι λογαριασμοί έρχονται κάθε μήνα μαζί με όλα τα απαραίτητα που χρειαζόμαστε για τα προς το ζην. Μην παίζετε με αυτά και με το τζαμπατζιλίκι χαλώντας την δουλειά άλλων επαγγελματιών (αυτό ισχύει για μοντέλα, φωτογράφους, make-up artists, photoshop wizards κλπ., αν κι εφόσον δεν πρόκειται για TFP job).


Τα ταξίδια κι οι γνωριμίες καθιστούν πολλές φορές αυτήν τη δουλειά ευλογία, γιατί σε κάνουν να δεις τον εαυτό σου με πολλούς τρόπους σε πολλά διαφορετικά μέρη. Μέρη πού ούτε που θα φανταζόσασταν ότι θα πηγαίνατε αν δεν κάνατε αυτή τη δουλειά. Ή και καλλιτέχνες και φίρμες που ανέκαθεν θαυμάζατε, ίσως κι όταν ήσασταν πιτσιρίκια και που αργότερα δεν το πιστέψατε ότι μιλήσατε μαζί τους ή και συνεργαστήκατε. Αυτά είναι τα καλά του modeling. Ακόμα και στην περίπτωση που απομυθοποιήσετε μέρη ή πρόσωπα αφού τα γνωρίσετε, είναι κι αυτό μια εξέλιξη για εσάς, εφόσον σας έκανε να δείτε καθαρά κάποια πράγματα. Οι γνώσεις και οι έξτρα εμπειρίες που θα αποκομίσετε είναι ονειρικές. Πολλές φορές φαίνεται διασκέδαση βέβαια και μόνο το άκουσα της λέξης «ταξίδια»: όμορφα μέρη, αξιοθέατα, μεσημεριανή siesta, φωτογραφίες σε σοκάκια ή μεγάλους δρόμους-σήματα κατατεθέν της όποιας πόλης, χώρας ή χωριού. Κάνω λάθος; Μάλλον ναι. Φυσικά και μπορεί να υπάρξει αυτή η καταπληκτική εκδοχή, αλλά πιστέψτε με, έχω ταξιδέψει σε πανέμορφα μέρη και χώρες, όπου ο χρόνος που μου δόθηκε για δουλειά ήταν περιορισμένος. Όπου όλα όσα μπόρεσα να προλάβω να δω, ήταν η θέα από ένα παράθυρο ξενοδοχείου. Σε πολλές περιπτώσεις έχω ταξιδέψει σε πόλεις όπου διέμεναν παρέες και φίλοι μου και δεν πρόλαβα καν να τους επισκεφτώ. Άλλους τους πέτυχα στα πεταχτά στο δρόμο και ένα απλό γεια ανταλλάξαμε μόνο. Κάνοντάς με να φανώ μέχρι και σνομπ σε αυτούς. Μην πιθανολογήσετε ποτέ σε αυτόν τον χώρο εργασίας για το τι θα συναντήσετε όπου βρεθείτε, πόσο μάλλον για τον χώρο και για τον χρόνο που θα σας δοθεί. Ακόμα και τα μεταφορικά σας που θα σας έχουν εξασφαλισμένα μαζί με τη διαμονή και το ποσό που θα κερδίσετε σαν αμοιβή, μπορεί να μην καλύψουν ύστερα όλα σας τα έξοδα στο εκάστοτε ταξίδι, να μην βγείτε πολύ κερδισμένοι από αυτό όπως αρχικά υπολογίζατε. Οι πιθανολογίες σε αυτή τη δουλειά είναι επικίνδυνες. 



Φυσικά είναι πολύ καλύτερο αν καταφέρετε σε κάποιο από τα εκάστοτε ταξίδια σας, αν σας δίνουν περισσότερες μέρες βεβαίως, να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, αλλά μη διανοηθείτε ποτέ σας να ισχυριστείτε ή και να πιστέψετε ότι πάτε διακοπές για «να βρείτε τον εαυτό σας». Συμβαίνει και με τις φωτογραφήσεις αυτό, εφόσον μπορούν να παραλληλιστούν με τα ταξίδια και λειτουργούν -αρκετές φορές- σαν μια μορφή ψυχανάλυσης ή και ψυχοθεραπείας. Υπάρχουν πολλά άτομα που πραγματοποιούν φωτογραφήσεις με σκοπό να ανακαλύψουν κι άλλες πτυχές του εαυτού τους. Ο Ραλφ Γουάλντο Έμερσον είχε πει ότι, παρότι ταξιδεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο για να ανακαλύψουμε το ωραίο, πρέπει να το κουβαλάμε μέσα μας, ειδάλλως δεν το βρίσκουμε. Γνώρισα άπειρο κόσμο στα ταξίδια μου αλλά και στη ζωή μου όλη, που όσα μέρη κι αν γνωρίσανε, τον εαυτό τους δεν τον αγάπησαν και δεν τον βρήκαν ποτέ. Αυτή η προσπάθεια θα έπιανε καλύτερα τόπο αν κάναμε το σπίτι μας ιδανικό. Ίσως είναι απλούστερο –και οικονομικότερο- να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας στην ίδια την αυλή μας. «Το Άγιο Δισκοπότηρο των ταξιδιωτικών προορισμών δε βρίσκεται στον ευρύτερο γαλαξία αλά στο χρόνο» - Ρόμπερτ Ρόουλαντ Σμιθ (απόσπασμα από το σύγγραμμά του «Πρωινό με τον Σωκράτη – Η φιλοσοφία της καθημερινής ζωής»).


Ο εγωισμός, η ματαιοδοξία και ο σνομπισμός που ενδέχεται να αποκτήσετε από αυτήν την δουλειά (ή και να διαθέτετε από «φυσικού» σας), επειδή ανεβάζει την αυτοπεποίθησή σας, καλό θα ήταν να χαθεί. Δεν είστε καλύτεροι ή χειρότεροι από κανέναν άλλο. Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, ειδικά σε τέτοιες δουλειές. Υπάρχουν άπειρα άλλα μοντέλα, με παρόμοια looks και αναλογίες, σε πλήρη ετοιμότητα όπως κι εσείς για επαγγελματική πρόταση, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να είστε απολαυστικοί και διασκεδαστικοί στην εργασία σας, ώστε να σας επαναπροσλαμβάνουν ανά πάσα στιγμή. Να δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό. Εξασκηθείτε στις εκφράσεις σας, στις πόζες, βρείτε τις καλές γωνίες σας, έτσι βοηθάτε τον φωτογράφο. Ένας λόγος που με επαναπροσλαμβάνουν εμένα πχ σε δουλειές, είναι επειδή στις αλλαγές της κάθε πόζας μου παίρνω την στάση του σώματος ακριβώς που είχαν στο μυαλό τους να μου πουν να κάνω, πριν μου το πουν! Δεν είναι τυχαίο ότι, όλοι οι φωτογράφοι μου σε Ελλάδα κι εξωτερικό μου πετούσαν την ίδια ατάκα κατά την διάρκεια μιας δουλειάς μας: «Πήρες ακριβώς την πόζα που είχα στο μυαλό μου πριν προλάβω να στο πω. Τι διάολο; Διαβάζεις την σκέψη;». Εδώ επανέρχεται το θέμα της φήμης που αναφέρθηκε λίγο πιο πάνω και, αυτή είναι μια από τις φήμες που διαδίδονται για μένα όσον αφορά αυτές τις δουλειές και ο λόγος που δημοσιεύτηκα μέχρι και σε σχετικό βιβλίο για modeling σε ολόκληρη την Ευρώπη («Fetish and Gothic Obsession» του Γερμανού φωτογράφου Martin Black): Η μόνη Ελληνίδα ανάμεσα σε άπειρες Αγγλίδες, Γερμανίδες, Ασιάτισσες και Λατινο-Ισπανίδες. Και εξακολουθώ να είμαι ευγνώμων για αυτό, χωρίς να ανεβάζω παράλληλα το γόητρό μου ούτε κατά το ήμισυ.


Να δέχεστε τα κομπλιμέντα με ταπεινοφροσύνη και να μην αφήσετε κανέναν να σας μειώσει χαλώντας σας την διάθεση. Να είστε περήφανοι για αυτό που είστε. Η βιομηχανία αυτή μπορεί να φανεί σκληρή, ενδέχεται να σας δημιουργήσει κόμπλεξ βαρέων βαρών ή να σας κάνε να σκεφτείτε ότι δεν είστε αρκετά καλοί και καλές. Προσέξτε έπειτα πολύ τις κινήσεις σας όσον αφορά αποφάσεις ζωής. Αν πχ το όποιο κόμπλεξ σας οδηγήσει στην απόφαση να προβείτε σε πλαστική χειρουργική επέμβαση, θυμηθείτε ότι αυτό είναι απόφαση ζωής και ξανασκεφτείτε προτού κάνετε την όποια σωματική αλλαγή, όπως πχ αυξητική χειλιών ή στήθους (τα πιο συνήθη αλλά και δύσκολα στo πέρασμα του χρόνου γιατί θα φαίνονται επάνω σας χωρίς επιστροφή), μήπως να αλλάζατε κάτι άλλο πιο απλό. Τα δόντια σας ας πούμε. Δε φαντάζεστε πόσο ανεβαίνει το κασέ σας από το πλατύ λαμπερό χαμόγελο.


Φανείτε δυνατοί-ές. Οι άνθρωποι που μέχρι σήμερα θεωρούσατε ότι σας αγαπούσαν και σας υπολόγιζαν σα φίλους-ες τους θα σας αφήσουν. Το να φωτογραφίζεστε είτε με «περίεργα» (για τους άλλους πάντα) ρούχα, είτε με απλά για fashion editorial, είτε υπερβολικά sexy, είτε γυμνοί, αποτελεί ταμπού για την πλειοψηφία του κόσμου. Όσοι ήταν πάντα αληθινοί θα μείνουν, όλοι οι άλλοι θα την κάνουν με ελαφρά. Ή ακόμα και προσβάλλοντάς σας. Μην υποκύψετε και μην καταρρεύσετε ψυχικά: είναι φυσικό επακόλουθο. Να έχετε πάντοτε το ενδεχόμενο στην άκρη του μυαλού σας ότι μπορεί και να μείνετε μόνοι σας. Περιτριγυρισμένοι μόνο από αρπαχτικά, συμφεροντολόγους που θέλουν να αρπάξουν κάτι, να απομυζήσουν από εσάς και το όνομά σας και ρηχότατους επιφανειακούς ανθρώπους που αρκούνται στο party animal status τους και δεν μπορούν να ανταλλάξουν τίποτα παραπάνω από δυο βασικές κουβέντες και παρατηρήσεις περί lifestyle μαζί σας (YOLO, SWAG και άλλα παρεμφερή OMG εμετικά). It is what it is. Αν είστε εσείς εντάξει με όσα κάνετε, αφήστε τους να φύγουν. Μπορεί να χάσετε τον (συντηρητικό, κολλημένο, αδιάλλακτο, σκληρό, ισχυρογνώμονα, επικριτικό, κομπλεξικό, ζηλιάρη, ασύμφωνο ή whatever) σύντροφό σας. Δεν χρειάζεστε κανέναν στην ζωή σας που θέλει να δημιουργεί μόνο ο ίδιος ή η ίδια τις προϋποθέσεις για το πώς θα είναι η σχέση σας, εκμεταλλευόμενος-η την αγάπη που του-της έχετε. Αν είναι κάποιος που αξίζει, θα σας συνοδεύει κιόλας στη δουλειά σας, θα παρακολουθεί και θα σας θαυμάζει για αυτό που κάνετε.

 
Ακόμα και οι ίδιοι σας οι γονείς, μπορεί να μην εγκρίνουν καθετί που κάνετε αλλά, για την ευτυχία και την προσωπική σας συνέχεια θα σας αφήσουν να είστε ο εαυτός σας. Μαζί τους μπορείτε να συζητήσετε για πράγματα σχετικά με την κύρια δουλειά που κάνετε, αν διαθέτετε κάποια, ή να μην αναφέρεστε καν στο modeling στις συζητήσεις που ανοίγετε. Θα σας αγαπούν για πάντα! Η βιομηχανία αυτή επίσης θα σας φάει ζωντανό-ή αν την αφήσετε. Οι φήμες θα οργιάσουν, τα πισώπλατα κουτσομπολιά και μαχαιρώματα θα σας θυμίσουν καταστάσεις χειρότερες από αυτές του λυκείου. Θα υπάρξουν μέρες που θα ανοίγετε browser στο internet και θα πετυχαίνετε γνωστούς-αγνώστους no lifers να σας βρίζουν χυδαία. Δε θα ακούτε και δε θα βλέπετε τίποτα, συνεχίστε ακάθεκτοι στα όσα κάνετε κι αγαπάτε κι αγνοήστε τον αρνητισμό που θα προσπαθήσει να σας περάσει το κάθε κακιασμένο ανθρωπάριο. Όσες φορές νιώσετε ότι φτάσατε στα όρια της υπομονής σας, στο χέρι σας θα είναι να πείτε όχι και να αντισταθείτε στην αδυναμία αυτή. Ακόμα κι αν ο παραγωγός ή φωτογράφος σας πει ότι κάνετε λάθη, δε θα το πει για δικό σας όφελος αλλά αποκλειστικά και μόνο για το δικό του και θα σας φρενάρει. Κάνετε όσα κάνετε επειδή τα αγαπάτε και το θέλετε. Υλοποιήστε τα σχέδιά σας, φορέστε πάνω σας τα στυλ που αγαπάτε, φτιάξτε την εικόνα που ονειρευτήκατε πάνω σας χωρίς να επιτρέπετε ενοχλητικές παρεμβάσεις από αρνητικά vibes. Τέλος, κάντε ό,τι σας κάνει ευτυχείς, αυτό είναι που έχει σημασία.


Πηγή (source): LifeStyle Agenda (e-zine), issue #1
Συντάκτρια/Editor: Zirconia Starfighter


E-mail: info@zirconia-starfighter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου